dimecres, de març 30, 2011

DE LA FUSTA A L'AIGUA: PRESENTACIONS


Comença el tret d'eixida per a les presentacions del poemari:

  • 8 d'abril a les 22,30 a la Casa de Cultura de Puçol.

  • 9 i 10 d'abril a la Fira del Llibre de València.

  • 17 d'abril a La Fira del Llibre de Vinaròs i de Benicarló.

  • 5 de maig a les 19,30 a la biblioteca de la Societat Coral el Micalet de València.

dimarts, de març 29, 2011

EL SOMNI DE LA COLOMA

EL SOMNI DE LA COLOMA

Com de la terra
a la palma orgullosa,
ales del cel.

UNA MOSTRA MÉS DE LA SEUA DEMOCRÀCIA: SOS

Carta que Acció Cultural del País Valencià ens ha enviat per demanar-nos ajuda i poder fer front a les denúncies del govern de Camps per emetre TV3 al País Valencià.

Benvolguda/ Benvolgut,
Com ja sabreu, Acció Cultural del País Valencià no ha pogut pagar la multa de 600.000 euros que li va imposar el Govern valencià per no tallar les emissions de TV3 al País Valencià dins del termini de pagament voluntari. Per això, a partir d'ara ha de suportar un recàrrec sobre aquest import que suposarà haver de pagar al voltant de 800.000 euros en un termini aproximat de 50 dies, quantitat que una entitat com la nostra sense ànim de lucre no pot assumir. És per això que necessitem el vostre ajut, ja que el temps se'ns acaba, i si no fem front al pagament s’iniciaria un procés d’embargament dels nostres comptes corrents i béns mobles i immobles. Us demanem, doncs, el vostre suport econòmic. Ens podeu ajudar de tres maneres:
  • Agafant bons d'ajut (hi ha de 5, 10, 20, 30 i 50 euros, i podeu agafar-ne tants com vulgueu) a qualsevol Casal d'ACPV o a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània (C/Sant Ferran, 12) de València, per a repartir-los i vendre’ls entre els vostres familiars i amistats.
  • Podeu fer una donació mitjançant un ingrés als comptes:
    • 2100 0700 12 0200294927
    • 2077 0001 27 3103581289
  • Podeu explicar-ho als familiars i amistats perquè col·laboren en la venda de bons i en fer que més persones participen en la recollida d'aportacions per a fer front a les multes.
Si voleu més informació, podeu simplement contestar a aquest correu o telefonar al vostre Casal o a l’OCCC (96 315 77 99 ext 209)

diumenge, de març 27, 2011

MANIFESTACIÓ A VALÈNCIA CONTRA LA CORRUPCIÓ DEL PP


Ahir, 26 de març, vaig estar en la manifestació que se celebrà pels carrers de València contra la corrupció política que ja fa massa anys que estem suportant els valencians per part dels polítics de la Generalitat Valenciana, començant per Francisco Camps i passant per Costes, Fabres i tuti quanti.

Dos sentiments encontrats: d'una banda em vaig alegrar de veure que hi ha molta gent que comença a mobilitzar-se (més de 60.000 persones eixírem al carrer), de l'altra, pense que els partits polítics de l'oposició no estigueren a l'altura de col·locar mig milió de manifestants -ja sé que la convocatòria no la feia cap partit, però sense alçar cap pancarta partidista s'hauria d'haver mobilitzat la ciutadania consciencejada i farta que li roben la llibertat, els diners i la identitat.

Dos sentiments més encontrats: d'una banda també em vaig alegrar que no es cometera cap acte reprobable que ens pogueren tirar en cara; de l'altra, em va semblar moltes vegades que en lloc de ser 60.000 ciutadans cabrejats i bramant contra la corrupció pareixia moltes vegades que anàvem en processó, de tan civilitzats com marxàvem.

I encara dos sentiments encontrats més: d'una banda les molt modernes batukades donen marxa als moviments -i això està bé-, però d'una altra, es mengen tot l'espai auditiu i no hi ha lloc per a res més; les consignes i la resta de música valenciana (dolçaines, tabalets, minibandes) resten anul·lades. Caldria una mica d'organització en aquestes macromanifestacions -perquè sembla que al PP no ens el traguem de damunt ni amb aigua bullint. Cal que els bramb de "President a Picassent", "Camps dimissió" o " Xorissos Gürtel i Bosses Buiton" ressonara més pels carrers de la maltractada València.




Ps. Una anècdota: al llarg del recorregut pel carrer de les Barques, algunes senyores vestidetes de diumenge, amb una sabata en cada peu, ens increparen dient-nos "rojos" i d'altres floretes que no sentia molt bé. Espere que no els haja donat un subet, perquè les dones semblaven molt afectades i alterades.

dissabte, de març 26, 2011

Benvinguts al futur: Andreu Sevilla

No, no és que jo haja tornat a mamprendre La iseta a l'informatiu; en aquesta ocasió és una columna de l'amic Andreu Sevilla que convida a la reflexió. Paga la pena esmerçar-hi uns minuts.


"Si ens parem a comptar, realment la suma d’esdeveniments posa els pèls de punta.

El major atemptat terrorista de la història, que en colpejar les Torres Bessones i el Pentàgon, símbols del domini econòmic i militar de la primera potència mundial, va desencadenar un parell de guerres que s’allarguen en el temps que quedaran cicatritzades en fals, i que han posat en dubte la capacitat dels Estat Units per garantir l’ordre que ells mateixos han imposat, excusa perfecta per a retallar drets individuals en nom de la seguretat...

Feu clic ací.

divendres, de març 25, 2011

dijous, de març 24, 2011

CAMPS ÉS OVACIONAT PEL POBLE


Una mostra de l'amor del poble valencià als seus dirigents; i del tarannà polític d'aquests a escoltar-lo i vetllar per ell.


dimecres, de març 23, 2011

CASAL JAUME I D'ELX: ELS FANTASMES DEL LACRIMA COELI


Els fantasmes del Lacrima Coeli també es passejaren pel Casal Jaume I d'Elx. De la mà de la professora i directora de la col·lecció Esplai de l'editorial Bullent Pilar Puchades fou presentat al Casal el 17 de març.

Us deixe les paraules de Pilar.


dimarts, de març 22, 2011

Dia Mundial de la Poesia: Recital multitudinari al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València


(Foto de Las Provincias)


La Capella de la Sapiència del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València va reunir anit una cinquantena de poetes en castellà i en català per a commemorar el Dia Mundial de la Poesia.

Convocats i dirigits per les poetesses Isabel Garcia Canet i per Begonya Pozo, un per un, per ordre alfabètic, anàrem passant per l’altar major de la capella: Josep Ballester (llegí un poema de Maria Beneyto que fa pocs dies ens deixà un poc més orfes), Antonia Cabanilles, Mari Carme Arnau, Vicent Berenguer, Iolanda Bonet, Francesc Bononad, Lucía Boscá, Iván Brull, Antonio Cabrera, Ana Calero (llegí en alemany), Xelo Candel, Guillermo Cano, Lorena Cayuela, Pere Císcar, Mercè Climent, Rafael Correcher, Elena Escribano, Feri (recità en persa), Jesús G, Vicente Gallego, Isabel García Canet (en francès), Marc Granell, Ramon Guillem, Irina Ionescu (en romanès), Rubén Luzón, Katarina Markus (en serbi i eslové), Alicia Martínez, Francesc Mompó, Jaume Pérez Montaner, Àngel Montesinos, Eusebi Morales, José Morán, Vicent Nàcher, Joan Navarro, Carolina Otero, Vicent Penya, Josep Picó, Begonya Pozo, Isabel Robles, Lluís Roda, Luci Romero, Mari Carmen Sàez, Encarna Sant-Celoni, Marta R. Sobrecueva (anglès) i Eduard Verger.

Com que l’acte homenatjava la poetessa Marta Pessarrodona, alguns poetes llegiren versos d’ella traduïts a un grapat d’idiomes: anglès, francès, alemany, servi, eslovè, persa, romanès... La resta llegírem composicions pròpies o d’algun altre poetes que haguérem triat.

Diverses llengües, diverses veus, diversos tons, però una sola intenció: l’amor a la poesia. València ahir, per damunt de la misèria cultural a què l’ha condemnada el govern de Francisco Camps, es va amarar de poesia; i com era d’esperar, les càmeres de Canal 9 no hi eren. Per a què, si el govern valencià no té cap tipus d’interès en la cultura que es fa al País Valencià? Per TV3 tampoc no ho veurem perquè pel nostre bé el Pare Comunitatis ens impedeix rebre les emissions. “Llàstima de país”, que diu un vers del poeta Jaume Pérez Montaner.

I si les autoritats ens havien reduït a la invisibilitat, alguns de nosaltres els tinguérem unes paraules de record i d’altres com el poeta Jesús G, ens regalà una magnífica composició dadaista on sota la tècnica de la deconstrucció sil·làbica i fònica retia un antihomenatge a Rita Barberà (per veure'l prem ací).

Per acabar, Rafa Xambó ens regalà un parell de versions dels sonets de William Shakespeare traduïts al català per Txema Martínez.

Un vi d’honor oferit per la Universitat sota les arcades de dalt del magnífic edifici i sota l’amatent mirada de Lluís Vives donà per conclòs el Dia Mundial de la Poesia.

Algunes instantànies de l'acte:


diumenge, de març 20, 2011

IES NIT DE L'ALBÀ D'ELX: ELS FANTASMES DEL LACRIMA COELI


Dijous 17 de març, organitzat per la professora Pilar Puchades i presentat per la professora alcoiana Anna Domenech, vaig tenir un encontre amb els alumnes de 3r d'ESO de l'IES Nit de l'Albà d'Elx al voltant de la novel·la Els fantasmes del Lacrima Coeli (Ed. Bullent). Al llarg de dues hores parlàrem de la novel·la en concret i de la creació literària en general. Va ser un matí ben profitós.
En acabant vaig firmar exemplars.

dimarts, de març 15, 2011

CARLES PASTOR CANTA "QUE SEMPRE TORNA" AMB LLETRA DE JAUME PÉREZ MONTANER

Carles Pastor canta el poema Que sempre torna, de Jaume Pérez Montaner, inclòs en el disc ELS ULLS DE BOB.

dilluns, de març 14, 2011

CARLES PASTOR: PRESENTACIÓ D'ELS ULLS DE BOB A CA TARSI (l'OLLERIA)


Com que Mercè Climent ja ha fet el post al seu blog Els primer gestos del verd i jo no l'amilloraria, li'l copie.
Com ja vaig anunciar en un post anterior, dissabte 12 de març tenia lloc a la cafeteria Ca Tarsi de l’Olleria la presentació de l’últim disc de Carles Pastor: ELS ULLS DE BOB, amb lletra d’onze poetes valencians actuals.
En veure el disseny dels discs -a càrrec dels artistes Jordi Albinyana i Joane Garcia- ens quedàrem bocabadats. Jo ja sabia que cadascú estava serigrafiat a mà de tal manera que cada cedé seria únic i diferent, però tant?

L’acte fou presentat per l’escriptor Francesc Mompó, ja que d’alguna manera fou l’incitador del projecte. Ens féu una breu explicació de com nasqué la idea de fer un disc de poetes actuals i com anà desenvolupant-se el treball fins a obtenir un projecte final de moltíssima qualitat que trena a la perfecció música, poesia i art.

Ca Tarsi estava a gom per escoltar Carles Pastor i els músics que l’acompanyaven i que també han treballat en el disc: Pere Ròdenas, Paco Lucas i Jordi Albinyana. Fins i tot sis dels onze poetes musicats hi acudiren: Isabel Robles, Jaume Pérez Montaner,Ramon Guillem, Enric Momforte, Eusebi Morales i Francesc Mompó.


Els assistents tinguérem l’oportunitat d’escoltar moltes de les cançons que formen part del nou disc i també alguna de l’anterior: La noia del nord. Carles Pastor encetà el concert recitant a cappella Adagio, de la poetessa Isabel Robles. Després, magníficament acompanyat per Pere Ròdenas, Jordi Albinyana i Paco Lucas, cantà A la mesura de les teues coses, Dona, Síndrome d’abstinència, Capital del dolor, Deixeu-me, Que sempre torna, a Guillem Agulló, A Mercè del temps i Galimaties; amb lletres de Teresa Pasqual, Manel Alonso, Ramon Guillem, Enric Monforte, Berna Blanch, Jaume Pérez Montaner, Francesc Mompó i Eusebi Morales respectivament, intercalant algunes cançons del disc La noia del nord com ara Llàgrimes de Menorca. La cançó que tancà el concert, com en el disc Els ulls de Bob, fou El blues del taverner, com diu Manel Alonso en aquest articletema que recorda en els seus primers compassos a alguns dels millors treballs d’Antonio Vega.Cantant, músics, poetes i amics férem un mosset a Ca Tarsi per celebrar-ho. (Més endavant penjaré algun vídeo de l'acte).

divendres, de març 11, 2011

SEMPER amb Jaume Pérez Montaner


Ahir, 10 de març, vaig tindre la sort d'assistir al recital poètic que Jaume Pérez Montaner, com a cloenda del SEMPER, ens regalava a la sala d'actes de Ca Revolta.


Una vintena d'assistents, la majoria participants del Seminari Poètic, compartírem atenció i sopar amb el protagonista en un ambient càlid i que per les característiques físiques del local sempre em porta ressons existencialistes.


Entre el públic hi havia els poetes Begonya Pozo, Manel Marí (tots dos organitzadors del SEMPER), Fancesc Bononat, Isabel Robles, Eusebi Morales, Ramon Guillem. Alguns acceptàrem el repte de llegir un poema de Jaume. Manel Marí i Ramon Guillem, amb un toc de creativitat,llegiren a dueto el poema L'anguila que Jaume havia creat per a L'Ànguila Literària. Jo vaig llegir -per segona vegada en públic- el poema Que sempre torna, que és una peça de Solatge i que apareix en el disc Els ulls de Bob de Carles Pastor.


Però què és això del SEMPER? És una iniciativa que neix de la inquietud d’endinsar-se en la tasca creadora d’una manera oberta, un espai per a l’estudi especialitzat de la poesia en totes les seves formes i expressions. SEMPER està actiu en paral·lel a dues ciutats: Barcelona i València.
El seminari continuarà amb el poeta català Víctor Sunyol (27 d'abril a Barcelona i 5 de maig a València) i el poeta mallorquí Josep Lluís Aguiló (8 de juny a Barcelona i 30 de juny a València).
En el blog del SEMPER podeu trobar més informació:
http://www.semperpoesia.blogspot.com/

dimecres, de març 09, 2011

CARLES PASTOR: ELS ULLS DE BOB





Carles Pastor acaba d'enregistrar el disc 'Els ulls de Bob' en què ha musicat onze poetes valencians actuals (Jaume Pérez Montaner, Ramon Guillem, Isabel Robles, Eusebi Morales, Maria Fullana, Encarna Sant-Celoni, Francesc Mompó, Teresa Pasqual, Enric Monforte, Manel Alonso i Berna Blanch) i en farà la primera presentació a la cafeteria Ca Tarsi de l'Olleria. Dissabte a les 20 h. El disc duu una presentació del crític musical Josep V. Frechina, i la funda és única. Totes són úniques, perquè de les 1.000 que se n'han fet no n'hi ha dos d'iguals (coses del pintor Jordi Albinyana). Alguns dels poetes que apareixen en el disc han anunciat que acudiran a la presentació.

Una de les cançons del disc A Guillem Agulló, amb lletra de Francesc Mompó la podeu escoltar en aquest enllaç.

dimarts, de març 08, 2011

DIA DE LES DONES



Discurs d'obertura que va fer la poetessa Isabel Robles al recital poètic amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, organitzat per l'AELC el 3 de març de 2011 al Centre Octubre de València.


diumenge, de març 06, 2011

5è Sant Ovidi a Ca Les Senyoretes d'Otos


Per cinquena vegada consecutiva, a Ca Les Senyoretes d'Otos hom celebràvem el dia de Sant Ovidi (Montllor, evidentment). L'acte començà amb el passe d'un vídeo inèdit (tot i que ja estic penjant alguns moments d'aquell sopar en homenatge a Joan Fuster oferit pel col·lectiu l'Olla). En acabant (el Barça acabava de guanyar al Saragossa) Assumpció en oferí un deliciós sopar i després Pau Alabajos ens regalà un acústic amb cançons del seu darrer disc Una amable, una trista, una petita pàtria i també temes d'Ovidi Montllor.

Penge un vídeo amb la cançó Zàpping amb què obre el disc.

dissabte, de març 05, 2011

EUSEBI MORALES: LECTURA POÈTICA A CATARROJA

Anit, dia 4 de març, al Casal de l'Horta Sud de Catarroja el poeta Eusebi Morales feia una lectura de poemes. L'acte fou presentat pel poeta Ramon Guillem qui ens analitzà l'obra d'Eusebi. Com que millor que el presentador no ho faria jo, us deixe el vídeo de la presentació.
En acabant, Eusebi Morales ens féu un tast de la seva obra des d'un enfocament diacrònic. Poemes d'El somni on visc, de Devoro chocolate i de Niu calent entre d'altres volaren per un casal ple d'amics i de gent interessada en la poesia que s'està fent al País Valencià.


En acabant enfilàrem camí a la recerca d'una bona taula.

Amb Ramon Guillem, Eusebi Morales, Mercè Climent, Enric Monforte i Jaume Pérez Montaner.

divendres, de març 04, 2011

EL DIA DE LES DONES: ESCRIPTORES AL TERRAT

Ahir, dijous 3 de març, dintre del marc Escriptors al terrat que organitza l'AELC, el terrat de l'Octubre Centre de Cultura Contemporània s'emplenà a gom per escoltar el recital que amb motiu del 8 de març Dia Internacional de les Dones reuní les veus de cin poetesses.
Isabel Robles obrí l'acte amb un magistral discurs sobre l'esdeveniment (Hem quedat que me l'enviarà; ja l'hi penjaré).
Isabel Robles

El cicle d'Escriptors al terrat, que habitualment té lloc el darrer dijous de cada mes, s'avançà per sumar-se als actes commemoratius que se celebren amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Per a l'ocasió, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana proposà, com ja ha fet en anteriors, un recital poètic en què només han participat dones.
Christelle Enguix, nascuda a París, però resident a Beniarjó, autora de diversos poemaris.

Ma Josep Escrivà, poetessa de Gandia, reconeguda amb diversos guardons i traduïda també a diverses llengües.
Maria Fullana, nascuda a València, es va traslladar a Galícia, on es dedica a l'agitació cultural i política.
Begonya Pozo, que a més de poetessa, és traductora i professora d'italià a la Universitat de València.
Pepa Úbeda, que el passat setembre va obtenir el 33 Premi MIquel de Palol de poesia amb el poemari La meua frontera.

dijous, de març 03, 2011

OVIDI MONTLLOR RECITA M'ACLAME A TU

Aprofitant que dissabte celebren Sant Ovidi a Ca les senyoretes d'Otos, us deixe un vídeo en què Ovidi ens recità en un sopar el poema d'Estellés M'aclame a tu.

dimecres, de març 02, 2011

TANKA DE LA DONACIÓ

TANKA DE LA DONACIÓ

Abans que l'urpa
de les perennes neus
et reduïra
a pols de la memòria,
t'oferires a l'art.