divendres, de gener 29, 2010

Canal 9: Una esperança frustrada



Fer una columna sobre l’ens públic valencià és una tasca senzilla, de tan proteic que és. Únicament obriré uns quants fronts a tall de denúncia perquè el lector hi reflexione
Que la major part de la programació és en castellà només s’ha de comprovar engegant l’aparell a l’atzar en la franja horària que estime més oportú el contribuent.
Si voleu continuar llegint, pitgeu ací.

2 comentaris:

sànset i utnoa ha dit...

Només et puc felicitar per aquest article tan ben parit.

Jo, que sóc de les terres de l’Ebre, tinc el “privilegi” de poder veure Canal 9. De tant en tant, faig l’exercici de mirar-me que hi fan. Quan puc, miro també les notícies. Després de llegir tot el que has escrit, crec que coincidim en cada coma.
A les terres de l’Ebre, a Lleida, fins i tot a Girona, acostumem a queixar-nos del centralisme exercit per Barcelona i per tv3, i el català que propugna. Tanmateix, és un català estàndard, tirant a “barcelonauta”, però correcte. El que fan a Canal 9 amb l’idioma no té nom. Més enllà de la variant dialectal que emprin han de ser curosos i fer un bon ús d’una eina tan bàsica per una cultura com és la llengua.

M’angoixa el País Valencià, francament. Perquè el considero el meu país (més enllà de noms com “països catalans”. Crec en una unitat cultural. Ho podríem dir “Països Valencians”, que no m’importaria. Però aquest és un altre tema...). El que està fent el vostre govern, que és anti-valencià i anti-català, és intentar destruir la vostra, la nostra cultura des de dins. Estomacar-la fins que no sigui més que un reducte folklòric. Sembla que la cultura valenciana no hagi d’existir. Sou, som, el país d’Ausiàs March, el país d’en Fuster, el país d’en Ferran Torrent. I el país d’Al Tall, d’Obrint Pas o la Gossa Sorda.
L’únic apel•latiu que té el que fa el PP és “terrorisme cultural”.

*Sànset*

Francesc Mompó ha dit...

Gràcies Sanset per passar per casa. Sí, el País Valencià és tan surealista que moltes vegades ultrapassa el Dadaïsme. Tristan Tzara haguera al·lucinat amb aquesta gentola.
Salut i Terra