Anit anàrem al sopar de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. És un goig acudir d’hora a aquest esdeveniment per poder trobar-te amics i coneguts del món de les lletres que d’altra manera l’atzarosa vida de cadascú fa que ens veiem poc.
Una mitja horeta abans el rebedor de la Sala Rex Nature d’Alzira bullia d’escriptors, professors i gent tocada per la literatura. Al voltant de vuit-centes persones ens deixàvem emportar pel ragttime del grup musical València Hot Five que ens amenitzaria al llarg del la vetlada, les copes de martini i les salutacions. Després, amb una organització d’enveja entràrem a la sala on entre plat i plat, retall de conversa, glop de vi i salutacions des de la llunyania a algú que ataüllaves o t’ataüllava, anaven deixant caure els guardonats en les diverses modalitats. Si fa un parell d’anys vaig ser excessivament crític amb l’organització perquè hi havia parlaments massa llargs –algun d’ells en castellà– i moltíssima gent a la sala, cosa que feia que estiguérem enllaunats, enguany ha estat perfecte: el nombre de gent adequat perquè tots poguérem estar còmodes, un menjar excel·lent, uns parlament ajustats a la seva funció i uns premiats que no dubte que ens han deixat obres de primeríssima qualitat.
L’actor valencià Àlex Gadea fou l’encarregat de conduir l’acte.
Els primers a recollir l'estatueta dissenyada per l'artista Manuel Boix van ser els guanyadors de les modalitats de teatre, narrativa infantil i narrativa juvenil que es van fer públics en dies anteriors. Paco Romeu va rebre el VI Premi de Teatre Ciutat d'Alzira per Iceberg; Juan Emilio Gumbau el XVI Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre per El viatge de lluna a les muntanyes; i Raquel Ricart el XVI Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil per A les mans perdudes.
La resta de premis, que encara no es coneixien, es lliuraren després del sopar. Berna Blanch, va ser el guanyador del VI Premi de Poesia Ibn Jafadja, amb l’obra Pol·len, un poemari sentit i fet en llargues caminades per la nostra geografia, una reflexió sobre la condició humana a través de la contemplació del paisatge.
El XVII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, va ser per a Josep Maria Seguí, professor de la Universitat Politècnica de València per Biotecnologia al menú. Manual de supervivència en el debat transgènic, una obra que es proposa donar informació científica a la societat perquè puga decidir sobre les bondats i els perills dels transgènics.
La sorpresa de la nit, al menys per a mi, fou el guardonat amb el XIII Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta: Josep Piera se l’emportà amb l’obra El somni d'una pàtria de paraules, una biografia novel·lada de Teodor Llorente que vol traure del que Piera anomena “l'Alzheimer valencià” el qui va ser el poeta i el personatge més rellevant del nostre segle XIX. Havent llegit amb fruïció ja fa temps l’obra del poeta Josep Piera sobre la vida d’Ausias March no dubte que serà un treball interessantíssim.
Es deixà per al final el lliurament del més antic dels guardons: el XXIII Premi de Novel·la, que va recaure en l’obra La trampa del desig, de l’escriptor Urbà Lozano, segons el jurat una novel·la sobre el desig que ens desvela els anhels més profunds que tots covem al nostre interior.
Doncs això, enhorabona a l’editorial Bromera i enhorabona als escriptors guardonats.
1 comentari:
I que durin per molts anys aquest i altres premis literaris!
Publica un comentari a l'entrada