dissabte, de gener 31, 2009
PRESENTACIÓ DE "CAMÍ D'AMOR"
dijous, de gener 29, 2009
M'he regalat
Boques
dissabte, de gener 24, 2009
Mestre Joan Fuster (del diari 1952-1960)
dijous, de gener 22, 2009
La "generosa" mal·leabilitat del llenguatge
-Escolte, és la guerra?
-Podríem parar-la mitja hora? És que he de dur el meu fill a l'escola.
dimarts, de gener 20, 2009
Sopar de (?)
Bé, la intenció d'aquest escrit és que aquells que el llegiu i coneixeu alguna manera d'anomenar aquest tipus de sopar de germanor deixeu-hi el sintagma i, a ser possible, el poble i la comarca on s'utilitza així. La idea és fugir d'una estructura lingüística castellana a un esdeveniment tan lligat als nostres costums.
dilluns, de gener 12, 2009
No et va eixe rollo?
L’altre dia, parlant de música a classe, vaig preguntar als alumnes si coneixien La gossa sorda o Obrint Pas, i els vaig explicar que feien música en la nostra llengua.
Bé, avui un alumne m’ha dit que havia estat escoltant Obrint Pas, però que a ell no li va “eixe rollo”, això que el País Valencià siga una nació i tot això, no li va.
L’adolescent ha extret la conclusió després d’escoltar-los i ha acabat concloent que “eixe rollo de nació no li va”. Ho ha dit amb normalitat, amb naturalitat; com qui diu: “No m’agrada el color marró”, “No m’agrada anar a la platja”... I es podria afegir en la mateixa relació semàntica: “No, no em va que un negre es defense encara que el discriminen” o “No m’agrada que els palestins defensen la seva terra” o “No em va que les dones es rebel·len contra una situació que consideren injusta” o ...
És a dir, si les situacions, per dures i injustes que siguen, es converteixen en unitats semàntiques sense reflexió perden el valor que tenen i s’hi poden justificar mil i una salvatjada.
-“Mort per foc amic”; fotre, si el foc arriba a ser enemic què haguera passat?
-“Danys col·laterals”; Un autobús ple de persones rebentat per unes bombes.“Eixe rollo no em va”. I jo em pregunte, tan malament estem fent-ho els valencians (catalans) que no som capaços de fer veure a la nostra joventut que voler ser i viure com a valencians no és cap moda? O dit d’altra manera, tan bé està fent-ho el nacionalisme imperialista espanyol que ja veiem com a normal el fet de perdre la identitat?
diumenge, de gener 11, 2009
EUSKAL HERRIA (IV)
El tercer fou la Morgota a Kortezubi. Un lloc especial amb escut nobiliari i tot. Ple de realisme màgic, tant pel casalot (estructura, mobiliari i decoració), com pels amos, que hagueren fet les delícies del novel·lista Juan Rulfo.
dijous, de gener 08, 2009
EUSKAL HERRIA (III)
dimarts, de gener 06, 2009
EUSKAL HERRIA (II)
dilluns, de gener 05, 2009
Viatge a Euskal Herria (I)
L'estiu passat vam decidir conéixer in situ Euskal Herria. Anàrem a Euskadi i a Iparralde. Tots els colors del verd, com molt bé pintà amb símfons Raimon, s'hi conjuminen per fer créixer un poble peculiar i admirable. Només penetrar en aquelles valls la flaire a terra humida, la vista horitzontada per orgulloses muntanyes, el tel de reixiu amb què es pentina el boscam de matinada, les vaques, els pomerals i les cabres que es dibuixen entre els verds; i la gent, d'urca mirada i de vocable de terra, germans. tot una bella aquarel·la que la humanitat havia de cuidar. Mal faran les terres de conills i les de galls si roben una bellesa que no els pertoca.
dissabte, de gener 03, 2009
divendres, de gener 02, 2009
EL CAP I CASAL. VALÈNCIA O CASTELLANÈNCIA?
Aquest matí he anat a ultimar algunes compres per a regals de reis. Què hi farem, a tots ens arrossega l'onatge consumista. Bé, la qüestió no era aquesta. La qüestió era que per molt que parara l'orella no sentia cap conversa que no fóra en castella. Vaja, sí que en sentia en d'altres llengües, però cap en valencià, ni del nord, ni del centre, ni del sud, ni de l'est. De l'oest no en calia buscar, que allò és el ponent.
A l'hora de dinar la mateixa cançoneta, però ara personalitzada:
-Que podem dinar?
-Como?
Ja comencem!
-Menjar -gestos de la mà que s'acosta a la boca.
-Sí, però dentro de 20 minutos -gestos de tindre paciència amb mi i d'autocontenció educada.
-Ja tornaré, au.
Me'n vaig. En busque un altre (tot pel rovellet del centre). La mateixa tonadeta. Ara, però, ens asseguem per a menjar. Evidentment li fem la comanda en valencià i l'acompanyem del dit didàctic que resseguia el menú en la carta. No podia al·legar que no ens entenia, l'estàvem obligant a llegir. Ens serveix amb posat professional. Cap simpatia. Gest de castellà vell, que diuen (tampoc sé com és el gest de castellà jove).
Encara com i ha entrat un grup de mares carregades de fills (17 en total, els he comptat) i tota la colla parlava el valencià (Del bell catalanesc del món, que diria el cronista Muntaner). De castelló eren segurament; per l'accent ho dic.
Aix! i Francisco Camps diu que la Comunitat de Veïns Valenciana (CVV) necessita més diners perquè se'n gasta molts atenent les dues llengües oficials (que d'això de les dues llengües ja en parlarem un altre dia). Quines? La castellana, evidentment, i a quina altra dedica diners? Serà per a l'anglés de la ciutadania. S'ha de ser cínic.
dijous, de gener 01, 2009
Felicitació de cap d'any
Com que acabe d'estrenar-me en aquest blog, he rescatat la felicitació d'enguany i us l'oferesc a tots els desficiosos que hàgeu vingut a parar ací.