dilluns, d’agost 31, 2009

Perles lingüístiques a Canal 9


El telenotícies de migdia de Canal 9 del diumenge 30 d’agost ha estat tota una mina de perles lingüístiques. Per damunt damunt en reportaré només cinc. I cap d’elles no fa referència al subdialecte apitxat de l’horta que pareix ser que és el normatiu per a C9.
1a) Sembla ser que els propietaris de les casetes que estan ran de platja al Puig (les casetes dels pescadors) gaudeixen d’un JOC privilegiat i que la llei de costes els les vol enderrocar. Jo pare l’orella per veure a quina cosa juguen aquests privilegiats propietaris i resulta ser que d’allò que gaudeixen és d’un LLOC de privilegi. A més que els volen enderrocar les casetes se’ls imputa una tendència al joc.
2a) La mateixa locutora insisteix a foragitar la paraula LLOC i parlant-nos del Bioparc de València ens diu que és un JOC immillorable per als animals. També ací els animalets són ludópates.
3a) Aquesta sí que no l’havia vista jo mai. La locutora parlava d’una competició d’allò més peregrina: Era una competició aquàtica AMB MALETES. De bell nou crida la meva atenció i pare els cinc sentits a la cursa aquàtica. Doncs no, era d’allò més normal. Era una competició AMB ALETES.
4a) Aquesta vegada la locutora s’ha superat en modernor i s’ha atrevit a fer una operació de cavi de sexe. ELS ESTRUÇOS després de passar pel seu micro s’han convertit en LES ESTRUCES.
5a) Que conste que ja no en volia més, però no m’he estat d’oir que als U-2 no paraven de ploure-LIS les ofertes.
Done les gràcies als responsables polítics per tenir tanta cura de la nostra llengua i fornir-nos d’un model tan exquisit en els mitjans oficials de comunicació. Són vostés tot uns defensors del valencià.

11 comentaris:

Trini González Francisco ha dit...

Bé..., si en vols afegir algun altra, el Sr. Président ja fa mesos que ens recomana cada dia el seu formatge snaking, que diu que es menja a "rodanges". Tu mateix.

Clidice ha dit...

aaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhggggggg! :( znif

Mireia ha dit...

Jo no veig C9 on visc, però alguns valncians que entren al meu blog m'han comentat que el sr Camps hi surt cada dia diversos cops, a manera de NO-DO, no??

Francesc Mompó ha dit...

El País Valencià està esdevenint una granja de gavines amb Campc com a cap de colla i Canal 9 com al full parroquial per a lloar-los permanentment.

Xurrito ha dit...

Sense entrar en el tema polític (és clar que hi ha coses palesses i que no es poden defensar), en el tema de la llengua jo que em considere un aprenent, pare molta atenció en la parla als mitjans de comunicació i en la parla del carrer, i he detectat errades com la utilització del "nou" pronom feble lis (tant davant com darrere del verb), el tema del futur immediat del castellà utilitzat en el valencià que induïx a errades en el missatge (pareix que estigues parlant en passat), després n'hi ha de paraules que semblen un pecat dir-les (com indret o cruïlla, no cal dir peus d'ànec), però no hi estic d'acord en què es critique tant l'apitxat, ja que hi ha milers de persones i dic milers que han mantingut viva la llengua valenciana quan molta gent que a hores d'ara es preocupa per la normativització no la parlava o la parlava com la parlava. Hem de reconéixer que l'apitxat no és l'estàndar a defensar però no ha de ser objectiu de crítiques el parlar apitxat de moltíssima gent treballe on treballe, sempre que faça els deures amb la resta de la parla. Per cert, dins de la franja on es parla hi ha trets del català antic que s'han perdut a la resta del territori (consulteu la viquipèdia).

Xurrito ha dit...

no és que hages criticat l'apitxat, però moltes vegades quan és pala de defectes en la parla o males costums ix a relluir l'apitxat.

Francesc Mompó ha dit...

A veure, amic Xurrito, en cap moment ha estat en el meu ànim criticar el subdialecte apitxat que abraça geogràficament, si fa o no fa, des del nord del riu Xúqer fins a Almenara. Quan l'he referenciat ha estat perquè un mitjà de comunicació -i més si és oficial com C9- ha de ser model i motor d'estandarització per a tots els valencians. Tu t'imagines que en TVE els locutors utilitzaren el gadità, o l'extremeny, o qualsevol altre subdialecte de l'espanyol com a model d'estaradització? Jo no; tot el món se'ls tiraria damunt. Les autoritats polítiques han de tenir molta cura perquè la llengua es dignifique (personalment pense que tenen cura perquè la llengua vaja degradant-se cada vegada més; que s'allunye de l'estandard oriental i que s'aprope al castellà fins que acabe desapareixent). Crec que els importa ben poc. No t'has fixat que quan parlen quasi sempre ho fan en perfecte castellà? Només la proximitat d'eleccions i quan estan per zones catalanoparlants se'n recorden que els "indígenes" parlem català.
Una abraçada i gràcies per opinar.

Joana ha dit...

Com a Valenciana de la Ribera, confirme que es ben difícil no apitxar. Jo ho intente, però moltes vegades és molt complicat. Tota la meua gent apitxa, es contagia sense que te n'adones, fins i tot de vegades em quede bocabadada després d'escoltar-me.

Francesc Mompó ha dit...

Perdó: estandardització.

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.