dijous, de gener 27, 2011

SOPAR ESTELLÉS A CA XORET DE ROCA (MELIANA)


El Casal de Debat Els 4 Gats de Meliana organitza per al divendres 28 de gener, a les 21.30 hores, el Sopar Estellés a Ca Xoret de Roca. En el Sopar Manel J. Romero presentarà un llibre sobre Estellés i Jaume Pérez Muntaner, Joan Navarro, Paco Collado, Francesc Mompó, Isabel Robles, Manel Rodríguez Castelló i Begonya Mezquita recitaran poemes seus i d’Estellés.
L’escriptor Josep Lozano va fer una crida a imitar els Sopar Burns escocesos amb uns Sopar Estellés. La iniciativa ha pres i són moltes les poblacions on s’han fet, si bé en diferents dates.A Escòcia des de finals del segle XVIII cada 25 de gener una enorme quantitat de sopars reten homenatge al poeta nacional Robert Burns. Són, és clar, més que sopar i parlen, és clar, més que de poesia. Però el ritual és eficaç; reunir a la gent, conversar, maquinar, emocionar-se junts i conjurar-se un any més pel país i per la cultura.
El fet de triar Estellés i no un altre poeta en llengua catalana ha estat motivat per la seua ‘accessibilitat al gran públic’, ha dit Lozano. L’escriptor ha afegit que el poeta de Burjassot no ha estat suficientment valorat i donat a conèixer com d’altres poetes i que es podria haver explotat la seua vessant popular. ’Al meu entendre al País Valencià tenim dos grans poetes, un és Ausiàs March i l’altre Estellés’, conclou. La implicació del poeta de Burjassot amb la llengua i la cultura , així com el fet que estiguen escrits en valencià del segle XX i tinguen un caire més popular, han decantat la decisió de Lozano.
En el marc d’aquest ambient, Alboraia, Alginet, Benimaclet, Benimodo, Benaguasil, Benicarló, Burjassot, Canals, Dénia, Elx, Guardamar, la Núcia, Manuel, Montcada, Montserrat, Otos, Picanya, Sant Joan, Teulada, Torrent, Vilamarxant i Vinaròs iniciaren els Sopars Estellés el passat 4 de setembre, en commemoració del l’aniversari del poeta de Burjassot. Altres pobles com Puçol ho van fer posteriorment.