dissabte, de març 03, 2012

TAULA DE LES LLETRES I DELS MENJARS: HOMENATGE A ALFONS LLORENÇ



Ahir, divendres 2 de març, el Bloc de Progrés Jaume I de l'Alcúdia parà la taula al periodista i escriptor Alfons Llorenç –i ja en van 20 homenatges–. En l'acte intervingueren els periodistes Lluc Avellan, en nom de l'associació, Núria Cadenes, que en féu la Laudatio, on destacà la saviesa d’un home enamorat de la seva cultura i de la seva llengua, i el mateix Alfons Llorenç qui remarcà que era un home pobre i de poble enamorat de la seva llengua, de la cultura popular i del seu país. El sopar homenatge tingué lloc en el Saló Segle XXI de l'Alcúdia on assistírem una cinquantena de persones entre amics, polítics, escriptors, professors i enamorats del país.

En l’acte col·labora l’Ajuntament de l’Alcúdia, La Institució de les Lletres Catalanes i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

La primera Taula li la paràrem a l'escriptor Enric Valor l'any 1996, i han passat per ella Vicent Ventura, Francesc Ferrer i Pastor, Francesc Burguera, Isabel-Clara Simó, Ferran Torrent, Joan Francesc Mira, Jaume Pérez Montaner, Josep Lluís Bausset, Maria Beneyto, Albert Hernàndez Chulvi, Josep Lozano...


Semblança de l’homenatjat:

Alfons Llorenç i Gadea (Alcoi, 1951) és un periodista valencià. Llicenciat en Filosofia i Lletres i doctor en Filologia. Des de 1976 treballà en RTVE i ha estat de redactor en TVE (València) i director dels programes Gent, terres i camins (1981), Parle vosté (1984), Esbós de ciutat, Generalitat (1987) i com a realitzador ha estat cap d'emissions de la cadena Hispavisión. Grandes documentales. Ha estat corresponsal de Destino, Canigó, i El Noticiero Universal, ha col·laborat a Las Provincias, Diario de Valencia, Levante-EMV, El País, Triunfo, i altres. El 1976 va fer el guió per a TVE en homenatge a Jaume I, la primera emissió de TVE de València en valencià.

Ha estat Cap del Gabinet de Premsa del Consell del País Valencià (1978-1980), comisari per al 750 Aniversari del Naixement del Poble Valencià, assessor per a Assumptes Culturals del President de la Generalitat Valenciana (1989-1995), alcalde de Planes de 1991 a 1999 pel PSPV-PSOE, president de la Mancomunitat de Municipis El Xapolar. Ha rebut premis del Ministeri de Cultura d'Espanya sobre Arte, Tradiciones y Costumbre de los Pueblos de España i el 2007 el Premi de periodisme d'investigació Ramon Barnils. És membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.