dilluns, de gener 14, 2013

Els professors motivem els alumnes a la lectura?

UENDOS, la meva columna per al diari El Punt. Si us ve de gust llegir-la, feu clic ací.

3 comentaris:

Quadern de mots ha dit...

Tens tota la raó en l'article. No crec en l’obligació de llegir uns llibres determinats, és millor donar unes pautes de lectura i que l’alumne triï segons els gustos. El fet és llegir, crear l’hàbit. Quin sentit té llegir per obligació “Solitud”, per exemple, si el 99% dels alumnes no ho fan a gust. O quin sentit té preguntar en un examen quantes cartes s’envien els dos amic al llibre “Adreça desconeguda” , cap ni un. Per això existeixen llocs a Internet per preparar exàmens sense haver-se de llegir els llibres. I malauradament es crea el nefast efecte contrari. En això sóc molt crítica.

I si m’ho permets, no tots els professors estimulen la lectura. I no val a dir que és qüestió de temari, crec simplement que és qüestió de manca de voluntat, poc estímul personal o simplement que no saben engrescar als alumnes en la manera de plantejar i preparar les lectures. Són casos puntuals, però hi són. Per sort, n’hi ha de molt bons i a ells els hi dono les gràcies.

Salut, llibres i lectures.

Carme Rosanas ha dit...

Totalment d'acord, Francesc.

Jo crec que si m'examinessin dels llibres que llegeixo, no n'aprovaria ni la meitat.

Quan llegeixo sobre aquest tema, sempre em ve al cap la Montserrat Roig, que mira si fa anys, ja de la frase, que deia que com més "s'obliga" més a disgust es llegeix i plantejava com llegíem nosaltres gairebé d'amagat, perquè allò que havíem de fer (ens deien) era estudiar i no llegir novel·les i quan de gust hi preníem. Deia ella, que potser els alumnes llegirien més si tornéssim a dir-los el mateix. No deixa de ser una trapelleria, però conté una bona part de veritat.

lletra21 ha dit...

Tens tota la raó del món!
Les obligacions solament pel fet de ser-ho, ja les fan odioses. I més per a un adolescent!!
No m'agradaria que m'examinaren després de veure una pel·lícula, o anar al teatre, o simplement, després de fer qualsevol cosa que faig per gust.

Salut i enhorabona per l'escrit!