dissabte, de juny 06, 2009

PREMI SAMARUC 2009

Anit, 5 de juny, se celebrà a l'hotel Beatriz-Rey D. Jaime (ja em costa escriure això en castellà, ja) el lliurament dels Premis Samaruc. L'esdeveniment reuní un centenar llarg d'assistents, gent del món de les biblioteques, escriptors i d'amics dels homenatjats.

L'acte s'obrí amb els parlaments adients i se li atorgà el guardó de Bibliotecari de l'any a M. Salut Cubells, bibliotecària d'Algemesí, la qual féu una semblança de la seva llarga trajectòria de l'ofici.
Després tocà el torn del premi d'honor de l'ABV, que se li atorgà a l'incombustible Cento Beguer. Ramon Guillem féu un repàs biogràfic del llibreter en un discurs d'enfocament barroc en el més positiu sentit del terme, on aprofitant l'assistència d'un nodrit grup d'escriptors (Jaume Pérez Muntaner, Isabel Robles, Salva Company, Albert Hernández Xulvi, Gemma Pasqual, Enric Monforte, Toni Cucarella, Francesc Mompó, Eusebi Morales, Salvador Damià Insa, Manel Alonso, Vicent Penya... amb excuses per a qui la memòria m'haja fet una mala passada i no l'haja referenciat) ens manllevà alguna frase o vers a cadascú dels presents per a inserir-lo sàviament en el seu parlament. Fou un text romàntic, amé i ple d'humanisme.

Després, un Cento ple de vigoria ens contà anècdotes personals del llibreter rodamons i de l'aprenent a bibliotecari soldat per les terres d'Àfrica.
En acabant es lliuraren els premis Samaruc a les obres triades entre les editades el 2008. El de literatura infantil fou per a Conta'm un conte, d'Ed. Brosquil, de l'amic Manel Alonso i Català, qui al seu torn homenatjà la memòria de son pare a través de l'anècdota del bagul dels lllibres amagats al daltdemesamunt.

Després se li lliurà el premi al llibre juvenil Mort d'un interí de secundària, d'Ed. Marfil, de Salvador Damià Insa.
L'acte el clogué amb mestratge Gemma Pasqual amb una reflexió sobre la trascendència en el jovent d'aquest tipus de literatura.
Una altra crònica de l'esdeveniment ací.