dissabte, de març 06, 2010

Primer Festival Internacional de Poesia (València)


Anit va ploure llum a València. El cel més blau s'obrí el ventre i plogué paraules. De vegades era una pluja lenta, pausada, sincopada, quasi monòtona. D'altres, s'agarrava bona cosa i queia a ramassades, propera al diluvi, negant-ho tot. Gotes blanes i redones, o arestades i cantelludes com ganivets de fosca. Era aigua dolça, arremansada en gorgs o lleugereta i joguinaire de barrancs i rierols. Fins i tot era aigua de molt amunt, aigua blanca, aigua freda, de desgel; o aigua salada d'onatges illencs. Anit van ploure paraules a València. Mots d'alcavó, de séquia, de canonada, de mars, de molts mars. S'ompliren gots, gerres, cànters, fonts, ulls i ànimes.
Ahir va ploure poesia a València i solament uns quants afortunats se'n beneficiaren. Res no s'havia dit oficialment. Les autoritats i els mitjans de comunicació continuaran demanant aigua de l'Ebre.
Anit va ploure llum a València. Fora, també plovia.

Àlex Susanna

Rosa Alice Branco (Portugal)

Marc Granell (País Valencià)

Saskia de Jong (Països Baixos)

Felipe Juaristi (Euskal Herria)


Nikola Madzirov (Macedònia)

Carlos Marzal (Espanya)

Ponç Pons (Ses Illes)

Jean Portante (Luxemburg)

Susanna Rafart (El Principat)

Lars Söderberg (Suècia)


Anit, 5 de març de 2010, se celebrà el Primer festival internacional de poesia a València sota el mestratge d'Àlex Susanna i organitzat per Octubre Centre de Cultura Contemporània. 10 poetes vinguts de Portugal, Països Baixos, Països Catalans (País Valencià, Principat, Ses Illes), Euskal Herria, Macedònia, Espanya, Luxemburg i Suècia ens deleitaren amb la seva poesia en 8 llengües diferents.

7 comentaris:

Ana ha dit...

Tinc la sort de dir que nosaltres fórem uns d’aquests beneficiats. Com sempre,vénen al cap reflexions del tipus: “Una cosa així al nord està de gom a gom… (però al menys s’ha fet). El lloc és xicotet i les cadires estan plenes…(Ja! Però…)”
Per cert, una pregunta per alguns dels rapsodes: és necessari per a recitar posar to d’homilia? (només el vaig veure justificat en una poetessa).
Una abraçada.

Francesc Puigcarbó ha dit...

Caram! més que un festival, va ser un super festival, ho dic pels primers espases que hi varen participar d'arreu.

Realment ahir a València va ploure - i molta - poesia.

Olga Xirinacs ha dit...

Molt bé. Àlex Susanna és especialista a organitzar festivals internacionals i a donar dignitat a la poesia. Per molts anys.

La Senyoreta Reykjavík ha dit...

Que ploga, que ploga! i en lloc de deixar-la caure, que ens xope ben xops, que córrega pels carrers i les places i les avingudes i rente aquesta pols tan rància que ho impregna tot. Que no deixe de ploure, encara que només plovisquege.



Resulta extrany que a Canal9 els agrade tant parlar sobre meteorologia i se'ls haja passat comentar aquest fenòmen...si és que... :P

Elfreelang ha dit...

Me n'alegro de la celebració d'aquest primer festival internacional de poesia! sempre és encoratjador mantenir i difondre la poesia i la cultura

Carme Rosanas ha dit...

Devia ser un festival fantàstic! Compartir poesia amb tanta gent vinguts de llocs diferents, tot un plaer.

Una molt bona pluja, aquesta!

Francesc Mompó ha dit...

Ana, sí, tingueres la sort, i no, no és necessari el to d'homilia. Cadascú és cadascú.
Francesc, afortunadament alguns ens amaràrem.
Olga, sí que ho és; a més a més, estava amb Isabel Robles, Jaume Pérez Montaner, Ramon Guillem i Enric Monforte.
Xica, sí, però aquesta mena de meteorologia no els va gens ni mica ni a les autoritats, ni al full parroquial que regeixen.
Elvira, sempre quedarà algun apatxe per mantenir aquests tipus de desficis tan necessaris.
Carme, fou fantàstic, de debò. Una pena que no es gravara perquè en podera gaudir tot el món.
Salut i Terra