Anit, es lliurà el XXXè premi Enric Valor de novel·la juvenil a Picanya. L’acte el conduí magistralment el periodista i director d’El Punt Ezequiel Castellano, home de verb fàcil i veu imponent.En un Centre Cultural ple de gent on no faltaren polítics, escriptors, representants culturals, del món associatiu i d’Escola Valenciana, i ambientat musicalment pel grup FolkiFesta (iniciaren l’acte amb una interpretació de la Muixeranga que t’erissonava), començà l’esdeveniment amb la lectura en of (veu de Zequi) d’una rondalla inèdita en què Enric Valor i Picanya eren protagonistes en un escenari en negre i una cadira de boga amb els elements simbòlics del mestre: barret, bastó, jupetí i un llibre de rondalles il·luminada per un focus.Tot seguit es donà pas a una entrevista filmada al mestre de Castalla en què destacava l’amor a la cultura del País, a la llengua i al perill de trencar la unitat del català per part dels enemics de la nostra cultura.Després, Núria Sendra, de l’Editorial del Bullent féu una semblança emotiva del mestre Valor
i donà pas a Pilar Puchades com a directora de la col·lecció perquè llegira l’acta del jurat.De més de 20 obres presentades resultà guanyadora Els papers àrabs de l’escriptor Ivan Carbonell, qui pujà a arreplegar el guardó.Els papers àrabs mescla una antiga història de bruixeria perduda a través de segles i d’arxius amb les aventures actuals d’un grup de joves de Cocentaina i de Riba-roja. Ells rescataran aquella història i seguiran la pista d’una carta xifrada que parla d’un misteriós tresor àrab. Els joves aniran de viatge a Andorra i a Rialp, descobriran manuscrits àrabs amagats durant segles per les serres de Riba-roja i Vilamarxant, llegiran els versos de l’Espill de Jaume Roig i una nit màgica coneixeran el sabor de la por. Perseguits per estranys personatges, vigilats per un misteriós professor, entre nits de discoteca i excursions nocturnes a la serra aniran enamorant-se entre ells mentre resolen un misteri indesxifrable. Un misteri de papers àrabs i d’un tresor prohibit que no saben que és tan perillós com intens és el sabor del primer bes. (sinopsi de novel·la guanyadora extret de l’editorial Bullent). L’acte el tancà el batle de Picanya, Josep Alamar, amb un magnífic i contundent discurs en favor de la nostra cultura, la nostra llengua; no exempt d’ironia quan carregà contra aquells polítics que prefereixen invertir els nostres diners en l’aprenentatge del xinès mandarí i són gasius –quan no contraris- en travessar en favor de la nostra llengua.
En acabant gaudírem d’una picaeta als soterranis de la Plaça del País Valencià, a la Sala d’Exposicions on n’hi havia una de la pintora Anna Roig que portava per títol: Coses Sobre Valor i Coses Sense Valor.
2 comentaris:
Gràcies per la crònica i per acudir a l'acte! I molt xules les fotos!
Un acte molt bonic amanit amb música i belles paraules i somnis fets realitat. I la teua crònica una delícia, gràcies Francesc!
Publica un comentari a l'entrada