dissabte, de novembre 03, 2012

Ressenya al periòdic Levante


Aquesta és la ressenya que he publicat aquest mes al periòdic de València "Levante".

Sociolingüística per a joves del segle XXI
Jordi Solé i Camardons
Voliana Edicions

DUES LLENGÜES EN UN MATEIX TERRITORI: CONFLICTE.

Ens arriba a les mans un llibre valent. Un llibre d’èxit de vendes pels anys 80 i 90 amb més de 50.000 exemplars i que s’ha adaptat a les circumstàncies actuals amb les modificacions necessàries. En una societat en què “conviuen” dues llengües en un mateix territori necessàriament s’hi crea un conflicte. Com molt bé diu l’autor (Jordi Solé, catedràtic de llengua i assessor durant anys del LIC –llengua, interculturalitat i cohesió social–), el bilingüisme angelical en què dues llengües puguen conviure en cooficialitat repartint-se totes les funcions socials –les més prestigiades i les d’anar per casa– és un parany de la llengua dominant que vol fagocitar l’altra i viure en tots els àmbits sense interferències.
És un llibre que tot i portar en el títol per a joves ens serveix perfectament a tots els adults que estem preocupats per la salut de la llengua al País Valencià, on la vegem retrocedir exponencialment del carrer i de casa (nou valencianoparlants i un castellanoparlant és igual a deu castellanoparlants), on tots sabem que amb certs funcionaris de l’ordre públic planteja greus problemes, i on vegem també com les nostres autoritats autòctones deserten d’ella com de la pesta (excepte en època d’eleccions).
És un llibre d’un enfocament didàctic valuosíssim que els valencians havíem de llegir si ens interessa la nostra llengua.