dijous, d’agost 06, 2009

ELS NEONS DE SODOMA, XAVI ALIAGA

Els neons de Sodoma és la segona incursió en la narrativa del periodista i escriptor arrelat a Xàtiva, Xavier Aliaga, i amb la qual guanyà l’andròmina dels XXXVII Premis Octubre. Editorial Tres i Quatre.
És una novel·la de gènere inserida en la cultura d’un poble de secà valencià, Vila-roglets (és curiosa la tria del nom perquè jo que sóc d’un poble de la comarca del costat quan de menuts ens volíem imaginar un poble on ocorria la dèria que ens inventàvem i estàvem contant solíem dir que això passava a Pixa-roglets; supose que això seran coses de l’imaginari col·lectiu), que ben bé ens podria servir de metonímia esquematitzada de la cultura valenciana.
Amb una narrativitat senzilla l’autor ens convida, amb l’excusa del robatori del patró de les festes locals, sant Roc, de l’església i la substitució del mateix per una diablessa fallera amb tots els atributs sexuals típics d’aquesta mena de ninots, ens convida, deia, a passejar-nos per les intrigues d’una família farcida de diners i de poder. Rectors, detectius –en aquest cas un negre valencià-, comissions de festes, alcaldes corruptes, delinqüents d’ultramar, clavariesses, puticlubs... un bell estol d’elements que poden servir de retrat d’un esperpent de la societat valenciana actual tot barrejat en una producció fresca que ens arranca somriures de tant en tant i que es converteix en una bona opció de lectura per a aquest estiu xafogós.

1 comentari:

Xavier Aliaga ha dit...

Hola, gràcies per fer un comentari sobre la novel·la i la recomanació com a lectura estiuenca, que sí que li pega. Per a traure't de dubtes, Toni Cucarella, xativí, com jo, em va fer veure que el nom de Vilaroglet era una adaptació inconscient del popular Pixa-roglet, lloc com bé dius imaginari. O siga, que sí que en forma part de l'imaginari col·lectiu, almenys a les nostres comarques (La Costera-La Vall d'Albaida). Una abraçada i molt bon estiu.