dimarts, de març 03, 2009

550 aniversari de la mort d'Ausias March


Clamar no es deu qui mal cerca e troba.
Doncs, vós, mon cor, no us senta pus clamar:
vostres gemecs no es poden comportar
e vostres colps se mostren sus ma roba!

primer quartet del poema 52.

València ha estat retent-te homenatge i t'ha plorat al llarg de tot el dia, amic Ausias, company en la memòria i mestre etern.
Avui he tingut el privilegi d'estar al centre Octubre de València on se li ha retut homenatge al més gran poeta del s XV (si més no, que és que sí). Eliseu Climent ha presentat els tres primers membres de la mesa que han disertat sobre la figura del poeta i han presentat un llibre del gandienc que ha tret l'editorial Barcino (sembla que té la virtud de presentar l'obra, el llibre dic, d'una forma distinta; que ajuda el lector a entendre millor el procés de creació del poeta i els referents culturals en què es recolzava. Interessant). La primera intervenció ha estat a càrrec de Carles Duarte, director de la Fundació Carulla, Francesc J. Gómez i Josep Pujol (que ha fet una magnífica disertació sobre el procés de creativitat d'Ausias).Després ha estat Marc Granell, M.Josep Escrivà i un pletòric Josep Piera que han llegit tres magnífiques composicions que havien fet ad hoc, per a ell.
L'acte l'ha tancat el recital que ha fet el gran poeta alcoià Manel Rodríguez-Castelló de vuit poemes de March acompanyat al piano per Àlex Andrés.Com és habitual m'he topetat amb uns quants amics. Tret dels homenatjadors, hi havia Lluís Roda, Manel Molins... i una bona gernació que havia emplenat la sala de l'Octubre a gom. Un goig veure que més enllà de l'oficialitat política, la societat civil valenciana continua rememorant l'essència històrica.

Tinc l'honor de poder dir: Jo hi vaig ser.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Altres no podrem dir-ho. No es pot estar al plat i a les tallades. Una pena.