dimarts, de maig 26, 2009

EL CAS TORREFORTA, MANEL JOAN I ARINYÓ


Tot i que fa vora uns 10 anys que la novel·la ha estat editada (Ja va per la 5a edició. L'ECLÈCTICA, de l'editorial Bromera), jo l'he llegida aquests dies.
El cas Torreforta és una obra on Manel Joan i Arinyó ens fa un desplegament magistral del que és una estructura narrativa farcida de variables que van casant al llarg del relat amb la perfecció necessària, sense estridències. L'autor parteix dels terribles fets esdevinguts al País valencià uns pocs anys abans: el segrest, la tortura i violació, i el posterior assassinat de tres adolescents que consternà la societat valenciana; i que mai no han estat suficientment aclarits. Doncs bé, Arinyó agafa els fets demostrats i el magma amb què l'imaginari col·lectiu va completar aquella història i, amb un gran domini de la construcció novel·lística, basteix una ficció literària molt versemblant. Això sí, trasllada els fets de la Ribera a Tarragona.
És una novel·la que per als amants del gènere els reblarà de satisfacció. Et mamprén des de les primeres pàgines i t'empeny a continuar llegint fins que no l'acabes.

1 comentari:

Severí ha dit...

Qui dissenya les cobertes de Bromera, en especial les de la col·lecció "L'eclèctica", hauria de dedicar el seu discutible art a altres menesters. Per l'amor de Déu...