dilluns, de juliol 27, 2009

HERETARÀS LA TERRA, DE TONI CUCARELLA


Qui tinga orelles per a escoltar, que escolte: jo dic...
Amb aquestes paraules comença Toni Cucarella Heretaràs la terra (narratives 3 i 4). L’autor ja ens diu com pensa contar-nos la història de la nissaga dels fraudulents i vanitosos Monroig-Morell. El lector ha de fer el malabarisme màgic de llegir escoltant. Ha d’obrir el llibre com qui pren cadira de boga en front d’aquell veí xarrantinaire que sap enfilar històries una rere l’altra –en aquest cas el veí serà l’últim Vicent Bayamo, darrera baula de la nisssaga. Com diu l’autor, són les orelles les protagonistes del receptor. El lector ha de fer utilitzar el seus ulls com a crosses perquè faça camí l’orella. L’oralitat és el gran i únic vehicle d’aquests esdeveniments. No és una oralitat compartida i dialogada, no; és una oralitat on l’encabalgament oracional es juxtaposa permanentment perquè siga l’orella, vulgues o no, qui vaja enviant les imatges al cervell. El lector, com deia adés, ha pres cadira de boga, o s’ha assegut al brancalet de casa i escolta embadalit com el veí esfilagarsa fets i noms, sentències i possibilismes, relacions, esperances, apocalipsis i hipòtesis fins que la terra, aquella terra que Cento Morell, personatge principal de la nissaga, va guanyar amb el seu esforç i li va transmetre en herència a Vicent Bayamo, fill bord però mereixedor de la terra, d’una terra que acabarà fent-se malbé pels de sempre, d’una terra que ja només comença a malviure en el record dels valencians, una terra que s’ha anat perdent a poc a poc com la que duia Cento Morell guardada al mocador i que de tant en tant arruixava i olorava per sentir-la millor, i que va acabar sent només una taca marronenca en la tela, una clapa d’història en el record. En aquesta novel·la trobem el Cucarella més pur. No solament el gran Cucarella literat, sinó també el Cucarella analista polític que veiem o que podem veure en els seus articles periodístics.

5 comentaris:

Joana ha dit...

Prenc nota, després d'aquesta fantàstica ressenya, no em puc perdre llegir aquest llibre on els ulls fan de crosses per a donar suport a l'oída.
Moltes gràcies!

Anònim ha dit...

Josep (Benaguasil).

Jo ja me'l vaig llegir quan es publicà la primera edició. M'agradà, em feu reflexionar i em divertí moltíssim.

Ara en tinc altre de Cucarella encomanat a la llibrería del meu poble, "Quina lenta agonía,, la dels ametlers perduts" i l'estic esperant amb deler.

Salut!

Francesc Mompó ha dit...

Josep, el llibre que tens encomanat és per a mi una de les obres mestres de la literatura catalana. Daudeix-la.
Salut i Terra
Ps. Si rebusques entre el meus posts antics veuràs que també la vaig ressenyar.

Jesús M. Tibau ha dit...

ja tinc al meu sarró de lecturs un parell de llibres de Cucarella, i aquest el tinc a la llista de pendents

Francesc Mompó ha dit...

Jesús, no te'n penediràs. Paga la pena baratar-hi temps per pàgines.
Una abraçada.
PS. Mira la volada que prengué el Haiku des que el publicitares als blogs de degustació. Gràcies per tot.