diumenge, de juliol 05, 2009

VERGONYA, CAVALLERS, VERGONYA

Per unes quantes hores ens vam sentir lliures. Així diu una cançó, ja memètica, del gran Raimon; i això va ocòrrer. Per unes quantes hores el rei Jaume I va tornar a reconquerir terres a l'infidel (en aquesta ocasió al de ponent) i hi va hissar la quadribarrada al pati de la Nau, sota la mirada de Lluís Vives, per fer-nos sentir fills de la gran nació catalana.
El grup AL TALL continua des de 1975 fent que la nostra cultura onege allà per on van. El disc Vergonya, cavallers, vergonya (crit amb què Jaume I esperonà els seus cavallers durant la conquesta de Mallorques, concretament a la batalla de Portopi, és un aciençat treball del veterà grup que amb aquest ja duu dèsset treballs a la coixinera. En aquest s'han aplicat en un grapat de textos a partir de la interpretació (molt ben orientats pel professor Furió) del que el monarca va dictar al Llibre dels Feyts. Un exemple de treball magníficament realitzat, digníssim, que cal escoltar amb la sang calenta, però amb el cap fred. Onze cançons que van fer vibrar un auditori a gom (totes les cadires ocupades, gent asseguda pel terra, gent a la part de dalt, tot un goig). Onze cançons que ens van fer sentir descendents d'aquell Jaume I. Onze cançons que ens van fer sentir catalans de València.
PS. En el disc hi ha la col·laboració del cantant mallorquí Tomeu Penya i de l'occità Jan Maria Carlotti, que també hi estigueren ahir per completar la vetlada.

1 comentari:

http://alonsocatala.blogspot.com/ ha dit...

Aquesta gent d'Altall per la seua dedicació, per la seua constància, per la seua qualitat, pel seu talent, pel seu compromís amb la música d'arrel tradicional pel seu compromís amb el poble valencià, es mereixen tot el nostre respecte, la nostra estima i la nostra consideració.