dissabte, de desembre 19, 2009

RAMON GUILLEM GUANYA EL VICENT ANDRÉS ESTELLÉS DE BURJASSOT

D'esquerra a dreta: Francesc Mompó, Eusebi Morales i Ramon Guillem


Fa uns dies vaig rebre una telefonada. “No ho comentes encara, però m’acaben de comunicar que he guanyat el Vicent Andrés Estellés de Burjassot”. Açò m’ho deia l’amic Ramon Guillem, una de les millors veus literàries del País Valencià. No diré que l’alegria fóra la mateixa que si l’haguera guanyat jo, però quasi. No he llegit encara el poemari Abisme i Ocell, tot i que va dir que me’n faria dos o tres cèntims, però no tinc cap dubte que serà un meravellós regal per als amants de la poesia. Però això no és tot, continue buscant sobre la notícia i trobe que el IV premi Narrativa Científica de la Universitat de València Estudi General el guanyà un altre amic, l’ontinyentí Joan Torró, amb l’obra Pluja de mar. Tindré doble motiu per assistir a l’acte de lliurament de premis i, a algun acte més prosaic on ho arruixem amb algun gintònic. Felicitats a tots dos.
Ja que no tinc cap poema del llibre guanyador, us reproduesc una prosa poètica de Maregassa, Ed. Proa 2002

Aqua alta

Més enllà de la plaça de Sant Marc l’ombra del llac assetja pels carrers. Aqua alta, diuen els nadius a eixa invasió silenciosa. Com el borró que s’acumula a sota el llit, cendra antiga, travessa la ciutat, lenta i inevitable, mentre els ulls tornen a mirar-s’ho, amb sorpresa renovada.

Aliens a aquest somni de l’aigua, lluny, esclaten a les cases de Burano els focs d’artifici de colors. I som nosaltres com l’acer del sol reflectit en les façanes, com el vent encés pel fred en la proa del vaporetto, com les ungles esmolades de l’aqua alta. Maregassa que tot ho nega, punyal de llum.


Tot seguit copie la notícia com ha eixit publicada al diari digital l’Informatiu.

El jurat del XI Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia, compost per Antoni Defez, guanyador de l'edició passada, Marc Granell i Josep Lluís Roig, ha proposat per unanimitat declarar guanyadora l'obra 'Abisme i Ocell', presentada per Ramón Guillem Alapont, i que li va a reportar a l'autor un premi de 18.000 euros. Els premis seran lliurats en un acte cultural el pròxim mes de març.
Guillem ha rebut nombrosos premis com l'Ausiàs March o el mateix Vicent Andrés Estellés en anteriors edicions, i premis atorgats per la crítica com el Premi Serra d'Or o el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians. La seva poesia ha estat traduïda al castellà, francès, gallec, euskera i xinès. L'autor, que és a més responsable de la biblioteca municipal de Catarroja, dirigeix actualment la col·lecció de poesia de l'editorial ‘Perifèric’ i ha estat inclòs, entre unes altres, en les antologies ‘Ésser del segle’ de David Castillo, ‘Camp de minis’ de Francesc Calafat, i ‘Quinze poetes valencians del segle XX’ de Ferran Carbó.

8 comentaris:

Joana ha dit...

Gràcies per la informació, Francesc. Intentaré aconseguir-lo.

Joana ha dit...

Gràcies també pel comentari que has deixat al meu post sobre Màrius Torres, allí t'he deixat una consults sobre el teu estudi de les cançons a Mahalta, que m'interessaria molt conèixer.

http://alonsocatala.blogspot.com/ ha dit...

Un premi que ve a consolidar encara més la trajectòria d'un poeta que un dia va jurar consagrar la seua vida a la bellesa.

Josep Lluís Roig ha dit...

El premi Vicent Andre´s Estellés que va guanyar fa uns anys Ramon no era auest, sinó el del Premis Octubre. Aquest encara no l'havia guanyat mai.
I el llibre està molt bé. Us ho puc assegurar.

Xavier Aliaga ha dit...

Me n'alegre molt per Ramon, gran poeta. El felicite des d'ací!

Olga Xirinacs ha dit...

Felicitats a Ramon Guillem a través del bloguista, si és tan amable.
Alfons Navarret, de Burjassot, em va fer una entrevista fa un parell de dies.
Em sento propera a vosaltres.

Toni i Beatriu ha dit...

L'enhorabona a Ramon!!!

Sento, Sento, Sento és el Senyor ha dit...

Ramon, quan ens delectaràs als amics amb una lectura del llibre? Felicitats.