dilluns, d’agost 09, 2010

ENRIC TÀRREGA: L'amant de la ciutat somniada


No es coïa un arròs politicocultural a València en els darrers 50 o 60 anys que no hi estiguera Enric Tàrrega fent la brasilada, triant la paella, posant l’arròs o tastant l’olleta. Sí, Enric Tàrrega és la metonímia de tot allò que s’ha cuit a la ciutat de València des de finals dels anys 50 ençà. Tertúlies, artistes, escriptors, músics, la Nova Cançó, la Batalla de València, teatre, el Micalet, les falles, Lo Rat Penat, La Universitat Catalana d’Estiu de Prada, el Front Marxista Valencià, les Comissions Obreres, el PSPV, el PSAN. La història de València des dels coneixements que li permet la seva memòria, que en són molts –ibers, romans, visigots, àrabs, catalans– els interessos de diversos personatges i institucions; les aportacions de diversos amics i companys de viatge històric: J.J. Pérez Benlloc, els germans Codonyer i Toni Bargues, Enric Solà, Rafa Sena, Joan Monleon, Eliseu Climent, Emili Mira; una galeria de fotos de la seva biografia; tot passa pel garbell d’unes entrevistes realitzades al llarg de dos anys per J.V. Cubedo, Mari Carme Sáez i J.M. Gil arreplegades en aquesta biografia: ENRIC TÀRREGA, L’amant de la ciutat somniada. Ed. PUV.
És Tàrrega en estat pur. Aquells que el coneixen llegiran aquesta biografia amb les orelles. L’estil directe ha estat molt respectat pels reportadors i u s’abandona a escoltar Tàrrega des de les primeres pàgines –que és quasi com escoltar els batecs capicasalins de les darreres 5 o 6 dècades. Les fórmules vives de l’oralitat apareixen contínuament: però també dic que..., sí, el conec molt..., recorde una anècdota..., et conte tot això perquè..., saps el que vull dir-te o no?
Divideix el llibre en tres apartats i dos apèndixs: La vida, la ciutat i el amics, un índex onomàstic i un apèndix.
Un llibre que ens ajuda a entendre millor l’ànima de la ciutat de València i moltes coses que han passat en aquest País tirant pel dret amb noms i cognoms.

1 comentari:

onatge ha dit...

Unes "Converses..." que pinten interessants...

Salut camarada.
onatge